Neset FK sin historie

Neset fotballklubb ble stiftet 1. juni 1905, under navnet Trygg.

Da klubben ble medlem av Nordenfjeldske fotballkrets i 1914, skiftet klubben navn - ettersom det allerede var en klubb i fotballforbundet som hadde dette navnet.

Den første fotballkampen som er beskrevet foregikk på klubbens bane - Nordfjæretrøa sommeren 1905.  På den tiden hadde ikke lagene drakter, men spilte i luer med klubbens farge !

De største bragder på landsplan må en noe tilbake i tiden for å finne. Med 4.rundekamper mot Drammens Ballklubb i 1935 (tap 1-2 e.e.o.), mot Odd i 1938 (tap 0-2) og kvartfinale mot Sarpsborg i 1940 (tap 1-3) som de største prestasjoner fra de første 50 årene. 


Last ned Neset FK sin jubileumsbok fra 1980!
I forbindelse med Neset sitt 75-årsjubileum i 1980 ble det lagt ned en stor innsats med å lage ei en bok om Nesets historie fra 1905 og fram til da. Det var Dagfinn Tingstad og Jon Svendsen som i hovedsak stod for innsamling og redigering av stoff til boka. Nå er boka digitalisert og gjort tilgjengelig for nedlasting og gjennomlesing.

Last ned boka som pdf

I 1971 møtte Neset Molde i 3. runde. Det måtte to kamper til for å avgjøre hvem som gikk videre, men til slutt måtte Neset gi tapt mot romsdalingene med 0-1. Følgende omtale finnes om kampene på Moldes nettsider (1971 / Molde (moldefk.no)):

BLODSLIT I 30 GRADER
3.rundekampen mellom Neset og MFK ble et blodslit i 30 graders varme. Kampen ble spennende, men aldri god. Odd Berg ga Molde ledelsen etter 22 minutter. Så utlignet Neset, og en stund etter gikk trønderne opp til 2-1. Jan Risa sørget for Moldes utligningsmål like før slutt. Det ble ikke mål i ekstraomgangene. Spillerne var slitne etter kjempingen i den sterke varmen, og det så ut som om alle var interessert i at tiden skulle gå. Til tider lå 4-5 spillere samtidig på gressmatta med krampe.
...
1100 tilskuere måtte gå hjem uten å vite hvem som skulle komme til 4.runde.

TIL 4. RUNDE MED NØDROP
I omkampen mellom Molde og Neset 5.august ble det scoret ett mål. Odd Berg avgjorde omkampen da det var spilt i 22 minutter på Molde Stadion. Hjemmelaget hadde overtaket i hele første omgang, men angrepsspillerne klumpet seg for mye sammen når de kom på skuddhold.

Etter pause var kampen jevnere, og gjestene var et par ganger nær ved å sørge for ekstraomganger. Moldes forsvar virket da usikkert og likegyldig. En god keeper Kolbjørn Sylthe reddet laget sitt fra å måtte spille ekstraomganger.
...
Molde vant en fortjent seier og var klar for 4.rundekamp mot Rosenborg. 2000 tilskuere på Molde Stadion.

Tre år seinere, i 1974, nådde klubben igjen 4. runde (åttendedelsfinale) i Norgesmesterskapet, også mot Molde som på dette tidspunktet ledet toppserien i Norge. Det ble en tøff kamp, som Neset nok en gang tapte 1-2, etter at den ovennevnte "gode" keeper Kolbjørn Sylthe i følge Neset-kilder "kvestet" Nesets Dagfinn Sørheim inne i straffefeltet mot slutten. Dommeren fra sportsklubben Rival (Ja, dommeren var faktisk fra Molde!) unnlot derimot å dømme straffespark til gjestene!

I 1978 vant Neset sin avdeling i 3. divisjon, og spilte kvalifisering mot Ålesund om opprykk til datidens 2. divisjon (Nivå 2 i norsk fotball). Neset vant hjemmekampen på Vinnatrøa 1-0 etter skåring av Stein Aursand. Over 1500 tilskuere møtte opp på Vinnatrøa for å se kampen. I returoppgjøret på Kråmyra stadion ble imidlertid Ålesund for sterke, og vant ganske fortjent 2-0.

Les mer om disse kampene, samt mange andre Neset-historier i vedlegget under. Du finner også en oversikt over ledere, trenere, oppmenn og juniorledere fra 1905-2022.

Ansvarlig for siden: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den./Nesetveteranan

Vedlegg:
Last ned denne filen (Jubileumsbok_1980.pdf)Neset Jubileumsbok[Neset Jubileumsbok utgitt i 1980]9100 kB
Last ned denne filen (LederemmNesetFK (1).xlsx)Ledere i Neset[Ledere i Neset 1905-2022]13 kB